Lerend netwerk over nieuwe kleurbeheer architectuur

kleurprocessen

Ben jij gebeten door kleur en ook actief met kleurbeheer bezig in jouw bedrijf? Wil jij helemaal mee zijn met de laatste ontwikkelingen in dit vakgebied? Lees dan vooral verder want wij hebben een boeiend ‘lerend netwerk’ uitgewerkt, onderverdeeld in 4 thematische technische online sessies van 2 à 3 uur waarbij de nieuwe iccMAX standaard centraal staat.

Lees de gedetailleerde uitleg over ons nieuwe initiatief hieronder even grondig door en overtuig uzelf om deel te nemen. Snel inschrijvingen is de boodschap want de plaatsen zijn strikt beperkt.

Een goede aanpak van het kleurmanagement verbetert niet alleen de eindkwaliteit van het drukwerk, maar brengt ook andere belangrijke voordelen met zich mee in de grafische workflow. De nieuwe kleurstandaard iccMAX die interessante vernieuwingen biedt, werd enige tijd geleden geïntroduceerd. VIGC biedt vandaag exclusief enkele bedrijven de kans om kennis te maken met deze voordelen en zich voor te bereiden om deze standaard te implementeren in het eigen bedrijf

Fotograaf, design, prepress, jobvoorbereiding, grafische productie, kwaliteitscontrole: in elke processtap is ‘kleur’ belangrijk. Kleurbeheer of ‘color management’ bestaat nu reeds meer dan een kwarteeuw. Met behulp van kleurprofielen en color management-software kunnen de kleuren uit designs professioneel doorheen de verschillende productiestadia geloodst worden:

  • De fotograaf voegt een kleurprofiel toe aan zijn kleurbeelden om de kleurinhoud uniform vast te leggen.
  • Beeldschermen worden gekalibreerd of ingesteld op een standaard.
  • Drukprocessen zijn gestandaardiseerd om de kleuren uit aangeleverde design zo goed mogelijk te matchen.
  • De kleuren van digitale beelden en opmaak worden via kleurprofielen omgerekend naar drukklare beelden.

Een overzicht van de verschillende kleurprocessen in een grafische workflow (bron: ISO/FDIS 19302:2018)

Het werken met kleurprofielen is per definitie een ‘Industrie 4.0’-aanpak. Het is een digitaal formaat, uitermate geschikt voor hoog-geautomatiseerde processen en verbindt de verschillende partijen in een grafisch reproductieproces. Onder de naam ‘iccMAX’ is een uitgebreide update van de kleurprofielen ontwikkeld. Hierbij zijn flink wat nieuwe features geïntroduceerd om het kleurformaat flexibeler te maken zodat het in meerdere industrietakken kan ingezet worden.

Een aantal interessante vernieuwingen zijn o.a.:

  • Drukkleuren voorspellen onder verschillende lichtomstandigheden (o.a. LED-lamp).
  • Intelligent (programmeerbaar) kleuren transformeren tussen systemen
  • Verkleinen van de bestandsgrootte van beelden en designs door enkel de naam van de kleurstandaard op te nemen in plaats van het volledige profiel.
  • Effecten van optische witmakers en speciale inkten modelleren
  • Kleurbeheer in 3D-rendering.
  • Spectrale berekening van inktkleuren

Lerend netwerk

Om leveranciers, productiebedrijven en organisaties te laten kennis maken met de nieuwe features van kleurprofielen, heeft het VIGC hiervoor een ‘lerend netwerk’ opgezet. Dit is een resultaat van het industrie-partnership dat het VIGC is aangegaan met technologiepartners Agoria en Sirris. Met goedkeuring van VLAIO zijn er in dit partnership activiteiten gepland om Vlaamse bedrijven naar een hoger technologisch niveau te tillen. Voor meer info over dit partnership zie: https://www.industriepartnerschap.be/over

In het lerend netwerk wordt in kleine groep (ongeveer 15 deelnemers) de nieuwe mogelijkheden van kleurprofielen verkend. Het VIGC organiseert hiervoor 5 thematische technische sessies, die online (ZOOM) gevolgd kunnen worden.

Sessie 1: kick-off, vrijdag 24 februari 2022

Duur: 3 uur – van 9u tot 12u

In deze kick-off wordt de basis gelegd om de nieuwe features te begrijpen. Dit door middel van een diepgaande introductie in colorimetrie, huidige status en toepassing van kleurbeheer. Tijdens deze sessie peilen we naar mogelijke toepassingen met de nieuwe kleurprofielen onder de deelnemers. Voor elke deelnemer kan één praktijkgeval uitgelicht worden dat dan verder wordt uitgewerkt in één van de volgende sessies.

Tijdens de kick-off worden de basisbegrippen uit de colorimetrie toegelicht.

Sessie 2: prepress, vrijdag 24 maart 2022

Duur: 2 uur van 9u tot 11u

Hier ligt de focus op het omgaan met kleur in fotografie en opmaak. Dit vertaalt zich in o.a. kennis van lichtbronnen, beeldschermen en software voor beeldmanipulatie en opmaak.

Beeldschermen kunnen steeds meer licht en kleur produceren. In de prepress-sessie gaan we dieper in op de kalibratiemogelijkheden.

Sessie 3: print, vrijdag 21 april 2022

Duur: 2 uur van 9u tot 11u

Centraal in deze sessie staat ‘reproductie’ in al zijn vormen: processen met proceskleuren, steunkleuren, meerkleuren, finishing, in diverse sectoren als verpakkingen & labels, commercieel, large format, …

Met de nieuwe specificaties kan de kleur van een 6-kleurenproces gemanaged worden (labels & verpakkingen).

Sessie 4: out-of-the-box, woensdag 19 mei 2022

Duur: 2 uur van 9u tot 11u

Het resultaat van een kleuromzetting kan door tal van factoren beïnvloed worden, voorbeelden:

  • De optische witmakers in papier maken de afdruk blauwer
  • De hoek waaronder we drukwerk bekijken, beïnvloedt de kleur (glanseffecten)
  • De textuur van een textielbedrukking geeft een andere kleurindruk

Aan de hand van een aantal voorbeelden verkennen we deze uitbreidingen.

Naast kleur zijn er andere attributen die het eindresultaat bepalen.

Meerwaarde

In dit lerend netwerk verkennen we de lancering van nieuwe technologie. In dergelijk netwerk ligt de nadruk op verkenning en exploratie. Volgende aspecten kunnen een meerwaarde betekenen voor de organisatie:

  • Opbouwen van basiskennis over colorimetrie
  • Kennis van de huidige ICC-architectuur met zijn tekortkomingen.
  • Een overzicht van de features van de nieuwe architectuur (iccMAX)
  • Evalueren van een praktische toepassing uit de eigen organisatie
  • Voorbereiding van je organisatie op implementatie de nieuwe architectuur

Deelname

De basiskost voor deelname aan een lerend netwerk bedraagt 2346 EURO. VLAIO voorziet echter in een aanzienlijke korting zodat we deelname kunnen aanbieden aan 704 EURO excl. 21% BTW. Let wel: het lerend netwerk is bedoeld voor een beperkte groep van 15 deelnemers.

#industriepartnerschap #sterkondernemen

17 Vlaamse innovatiepartners, waarvan (in te vullen door partner), slaan de handen in elkaar, onder leiding van Agoria en Sirris. Met de steun van Agentschap Innoveren & Ondernemen bieden ze een geïntegreerde dienstverlening aan om groei en innovatie in de Vlaamse industrie te stimuleren.

Dankzij de individuele en collectieve diensten van het industriepartnerschap kan u als Vlaams bedrijf rekenen op een schat aan expertise en jarenlange ervaring om uw technologische innovatie op te drijven in de 3 volgende thema’s : Digitalisering, Duurzaamheid &  Industrie 4.0.

Verhinderd voor deelname? Laat zo snel mogelijk iets weten. Bij annulatie minder dan twee dagen vóór de opleiding wordt het volledige bedrag van de opleiding aangerekend. Raadpleeg onze annulatievoorwaarden voor meer informatie.

Trainer:

Soort training

Aantal dagdelen

4

Prijs per deelnemer

€704

Lokatie

Online

Aanvangstijd

09:00

Datum

24-02-2022

Inschrijving

Met uw inschrijving gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden.

Bekijk ook onze andere trainingen